In Europa – Geert Mak

picsart_10-09-01-26-43.png In 1999, het jaar van de grote overstap naar de 21ste eeuw, trekt Geert Mak door Europa, mede op verzoek van het AD. Zijn taak… bekijken of Europa klaar is voor de eeuwwisseling.

Deze blog kan spoilers bevatten.
Twaalf maanden reist Geert Mak door Europa en beschrijft de geschiedenis van een eeuw.
Hij start in Parijs, waar hij aan het begin van de 20ste eeuw begint. En zo trekt hij door naar de andere belangrijke hoofdsteden aan het begin van die eeuw: Londen, Berlijn en Wenen.

Van daaruit de overstap naar de Eerste Wereldoorlog snel gemaakt, met een keur aan historische feiten, opgetekend door hen die er midden in zaten. Op die wijze, aan de hand van brieven, gesprekken of dagboekfragmenten komt een heel ander beeld van de eerste grote oorlog naar boven.

Op weg naar die tweede grote oorlog van de 20ste eeuw volgt Mak de route van Lenin, de opkomst van het communisme in Rusland en de invloeden daarvan op de Baltische Staten. Vandaar uit belandt hij in de Berlijn, en het Duitsland, van vlak voor WO2.

De opkomst van het fascisme, het nationalisme in Duitsland, maar ook in de omliggende landen. De grote namen uit de dertiger/veertiger jaren komen voorbij, de start van de oorlog, de politieke en militaire strijd in Frankrijk tijdens de oorlog. Alle mogelijke facetten, aan de hand van vertellingen en dagboekfragmenten geven een beeld van de verwoestende oorlog, waarin vele doden te betreuren vallen.

De laatste maanden van het boek gaan over de opbouw van het vernielde Europa, de komst van de EEG. Maar ook over de alle kleine revoluties binnen het samensmeltende continent.

Geert Mak geeft een totaal nieuwe kijk op een stuk geschiedenis, op een eeuw Europa. Met ontroerende fragmenten uit levens van mensen, die deze tijden beleefden en overleefden. Met denkbeelden van de staatslieden, die aan de voet stonden van het nieuwe Europa.
is het een roman… of toch meer een geschiedenisboek? Het benadert meer het laatste. Het is wel een lange zit, ruim 800 pagina’s met feiten, die er niet om liegen. Langdradig, soms van de hak op de tak.
Maar ook interessant. Met juist die kleine dingen, waardoor je anders aankijkt tegen een eeuw geschiedenis, met feiten die niet in een geschiedenisles vertelt zullen worden.

Het boek werd gepubliceerd in 2007, zeven jaar na de ongelooflijke reis die Mak maakte. Het is nu 17 jaar na de eeuwwisseling… en een deel van de huidige tijd werd een klein beetje duidelijker.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens