Verkeersprobleem?

picsart_10-26-07.04.31.pngAls ik de media moet geloven, is de smartphone de grootste ongelukkenveroorzaker in het Nederlandse verkeer.

Is dit wel zo? Zijn er meerdere mogelijkheden om afgeleid te worden in de auto, of is het alleen de smartphone die mensen afleid tijdens het rijden?

Een paar jaar terug kwam het al in beeld. In Amerika, met alwetende Oprah Winfrey voorop, werden acties gevoerd tegen “texting and driving”. En natuurlijk hadden die Amerikanen gelijk. Zodra je op een smartphone je bezig houdt met het sturen van berichten, is de aandacht voor het verkeer duidelijk minder.
De actie werd wereldwijd overgenomen, ook in Nederland met VVN als grote activator.

Diezelfde VVN stelt nu, dat de smartphone verboden moet worden in het verkeer. Want het is verkeersprobleem nummer 1!!
Maar is dat ook zo?

Al rijdend van A naar B besloot ik eens op mijn medeweggebruikers te gaan letten. Een risico, want ik moet ook mijn aandacht op het verkeer houden. Maar goed… mijn verslag.

Al bij het eerste stoplicht heb ik beet. Achter het stuur van een redelijke gezinsauto zit een vrouw, druk doende met een borstel en haarbandje. Zeker te laat opgestaan, bedenk ik. Het licht springt op groen, en zij rijdt weg… haar haren borstelend. Ik hoop dat ze niet van plan is haar haren in een staart te doen…..

Ik haal een vette Mercedes in. De bestuurder is druk bezig… met zijn navigatie. Ik zie hoe hij langzaam richting vluchtstrook glijdt, geef wat extra gas, want een vangrail kan aardig meewerken aan terug stuiteren.

Ik neem de eerste de beste afslag en rijd terug naar de stad. Voor mij een auto…. zonder bestuurder??? Dan komt een hoofd omhoog. De man voor mij zat met zijn hoofd zowat in zijn radio.

Drie mensen, drie afzonderlijke gevallen van gevaar. En er was geen smartphone bij gemoeid.
Er zitten zoveel gevaren in een auto, zo veel afleiding maar het grootste gevaar zou dus het mobiele telefoontje zijn.
Fout dus…. alles in en om de auto kan afleiding veroorzaken. Een krijsend kind achter in de auto, een kwebbelende medepassagier, verkeerde zonneinval, ach noem het maar op.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om op de smartphone bezig te zijn, terwijl je bezig bent met het verkeer. En een appje kan je ook later beantwoorden.
Maar de vereniging die handsfree bellen promootte wil nu de telefoon uit de auto hebben.
Leuk… maar een beetje dubbel. Handsfree bellen en gebeld worden levert namelijk het minste gevaar, er zijn instellingen voor.

Maar genoeg bewijs geleverd, niet alleen de smartphone levert verkeersproblemen op…. eerder de gebruiker/bestuurder van de auto. Maar je kan natuurlijk niet verkondigen, dat het beter is dat alle automobilisten geen gebruik maken van hun auto.

šŸ˜ƒ

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens