Surinaamse bruine bonen met rijst

Wat kan je wel niet allemaal verzinnen, als het buiten koud wordt? Een bonenschotel is een goed voorbeeld, maar eentje met wat pit is altijd beter. Heerlijk met rijst… Surinaamse bonenschotel.

Dit hoofdgerecht is in een kleine 45 minuten gereed om op te dienen.

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
1 cm verse gemberwortel
2 el olie
200 g zuurkoolspek
2 tomaten
1 kippenbouillontablet
2 el tomatenpuree
1 tl suiker
1 tl gemalen nootmuskaat
100 ml kraanwater
250 g Surinaamse rijst
3 rode pepers
40 g selderij
720 g bruine bonen (pot)

Instructies
Snipper de ui. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de ui en de gember. Voeg het zuurkoolspek toe en bak het geheel 3-4 min.
Snijd de tomaten in blokjes. Verbrokkel de bouillontablet boven de pan. Roer de tomatenpuree, tomatenblokjes, suiker, nootmuskaat en het water erdoor en laat het, met de deksel op de pan, 30 min. op laag vuur stoven.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.
Snijd de selderij fijn. Voeg de peper, bonen en de helft van de selderij toe aan het groentenkruidenmengsel en laat dit nog 10 min. meestoven. Bestrooi de bruine bonen met de rest van de selderij en serveer met de rijst.
Lekker met een zoetzure komkommersalade.

Eet smakelijk…

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens