Target: Kerstmarkt Berlijn

Ik hoor de pingeltjes wel. NOS, Nu, RTL Nieuws… het lijkt wel een strijd tussen de nieuwsproviders op mijn telefoon. 

Het zal wel weer Aleppo zijn, bedenk ik, terwijl ik mijn telefoon zoek.
Maar dit keer is het iets dichterbij, een vrachtwagen is ingereden op de menigte bij één van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Terreur wordt niet uitgesloten, er zijn 9 doden gevallen.

En dat was dus gisteravond. Vanmorgen was er meer bekend. Het dodental is een geschrokken Berlijn is opgelopen naar 12, er zijn 48 gewonden. De Duitse politie bevestigt dat een terroristische actie niet moet worden uitgeloten. De dader is opgepakt, het gaat om een 23-jarige man uit Pakistan, een asielzoeker die onder meerdere namen bekend is bij de politie. Over het motief van de dader wordt weinig bekend gegeven.

De terreurdeskundigen in Nederland houden het hoofd koel. Het dreigingsrisico blijft gehandhaafd, maar bij de reguliere kerstmartbezoeker zit de schrik er wel in. Immers, veel Nederlanders gaan naar de vermaarde Duitse kerstmarkten, maar ook in Nederland is deze traditie meer en meer in zwang geraakt.

Vanuit de politiek is er nog geen echte reactie terug te vinden. Ik had wel weer een beruchte Wilders statement verwacht, ook die bleef uit. Misschien heeft hij toch iets geleerd van zijn “minder, minder”-rechtzaak.
Toch zijn er wel wat extra voorzorgsmaatregelen getroffen, onder andere bij het Glazen Huis in Breda (Serious Request), waar veel mensen op de been zijn.

Blijkbaar houdt het nog niet op. Welke organisatie deze actie ook opeist, de terreur blijft doorgaan. Helaas ook rond Kerstmis…

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens