Ome Geert en Tante Sylvana

picsart_10-26-07.04.31.pngDe één roept dat er minder Marokkanen moeten zijn, de ander zegt dat iedere sympathisant van Zwarte Piet een racist is.
Wat zijn we toch een prachtig volk…

Let wel… beide “politici” staan echt niet in mijn favorieten. Beiden doen uitspraken, die verdeeldheid zaaien onder het Nederlandse volk. En met Nederlands bedoel ik alle inwoners van ons kikkerlandje, ongeacht waar hun roots liggen.
Maar goed, we hebben het over Ome Geert en Tante Sylvana. Twee zeer uiteenlopende mensen, met een zeer uitgesproken mening. Twee mensen, die gebruik maken van een politieke status om hun mening nadrukkelijk te ventileren.

Ome Geert is eigenlijk anti-alles… tenminste als het gaat om alles wat niet Nederlands is. Ome Geert is, zoals hij het verwoord, de nieuwe stem van het volk. Door zijn uitspraken spreekt hij mensen aan, mensen die het niet eens zijn met het reilen en zeilen van de huidige politiek. Alleen… zijn uitspraken zijn soms iets “te….”, zoals bleek met zijn “minder, minder”-uitspraak.
Tante Sylvana heeft na een jarenlange carrière in de showbizz de overstap naar de politiek gemaakt. Zij is anti-discriminatie, anti-racisme. Zij verwoordt de gedachten van een klein percentage van de bevolking als het gaat om (in haar ogen belangrijke) issues als Zwarte Piet en het historische slavernijverleden van Nederland.

Beiden zeggen veel… en tegelijkertijd helemaal niets.
Misschien heeft Ome Geert wel een punt, als hij roept dat er teveel “buitenlanders” in Nederland zijn. En klopt het heus wel, dat Nederland de grenzen gemakkelijk open zet voor vluchtelingen.
Maar hij vergeet, dat dit ons eigen erfgoed is. Sinds de vijftiger jaren staat Nederland bekend als een tolerant en gastvrij land. Een status, die we nu eenmaal over ons afgeroepen hebben, toen we de eerste gastarbeider verwelkomden.

Ach… en dan Tante Sylvana… ze bedoelt het zo goed. Ze komt op voor de rechten van mensen, die zich gediscrimineerd voelen. Die, zoals zij dit benoemd, nog steeds zweten onder het juk van onze voorvaderen, die als brute slavenhandelaars over de wereldzeeën voeren. Die bij het zien van een zwart geschminkte man trauma’s krijgen.
Maar zij vergeet, dat we praten over het verleden. Over zaken, die eeuwen geleden gebeurden. Dat we praten over een traditie die al eeuwen bestaat, en pas sinds eind 19de eeuw gekenmerkt wordt door een zwarte knecht.

Kijken we even terug naar de inleiding van dit stuk. Want beide “politici” doen namelijk het zelfde.
Ik zet ze even op een rijtje:

  • discriminatie van een groep binnen onze samenleving
  • haat zaaien
  • aanzetten tot verdeeldheid
  • aanzetten tot geweld

Het gekke alleen is, dat Ome Geert voor de rechter moet verschijnen, maar Tante Sylvana niet. Wel raar, ze doen toch hetzelfde.

De afgelopen week staat internet weer bol met afschuwelijke zaken.
De één of andere lolbroek maakt een discriminerende video op een dubieus carnavalsnummer met de titel “Oh Sylvana”. Tante Sylvana is gephotoshopt in foto’s van zwarte slachtoffers van lynchpartijen van de Ku Klux Klan, eind 19de eeuw. Er zijn natuurlijk grenzen, en dit verdient Tante Sylvana niet.
Ome Geert krijgt zijn straf te horen. Op internet komen zijn “fans” in actie met een inzamelingsactie voor de boete van € 5000,00. Er verschijnt zelfs een artikel op RTL Nieuws, waarin een jongen vertelt dat Ome Geert zijn grootste idool is.

Racisme, discriminatie … laatst hoorde ik iemand zeggen, dat degene die over deze termen begint, eigenlijk zelf dit bezigt. Daar zit wel een kern van waarheid in, overal op de wereld zijn we bezig met het plaatsen van mensen in hokjes. Kijk maar goed om je heen… “zwart-blank”,  “autochtoon-allochtoon”, “rijk-arm”, “voor-tegen”. Degene die tot de ene groep hoort, discrimineert de andere. En dat blijft doorgaan, zolang we alles in hokjes blijven plaatsen.
Tante Sylvana en Ome Geert doen hier het hardste aan mee, met woorden. Waardoor hun tegenstanders in actie komen en reageren met spotprenten, hatelijke opmerkingen en erger… bedreigingen en geweld.

Misschien wordt het tijd, dat deze politieke figuren eens gaan nadenken over hoe we Nederland weer positief op de kaart kunnen krijgen. Hoe Nederland weer kan worden, zoals de wereld ons altijd gezien heeft.
Er wonen 18 miljoen mensen in ons multiculturele landje… 18 miljoen mensen…. die door een paar meningen van politici in 18 miljoen groepjes verdeeld worden.
Dus beste Tante Sylvana en Ome Geert …. Denk daar eens over na.

 

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens

2 gedachten over “Ome Geert en Tante Sylvana”

Reacties zijn gesloten.