Poké-Kijkduin – 1

Ineens staan de kranten weer vol met Pokémon. Alles draait om Kijkduin, een paar maanden geleden uitgeroepen tot de Pokémon-hoofdstad van Nederland. Het is daar een zooitje… bewoners en middenstand klagen steen en been over al die jagende Pokémon Go fans.

De burgervader van Den Haag is er helemaal klaar mee. De gemeente wilde langs de schappelijke weg Niantic (de bedenker van dit spel) bewegen tot het omlaag brengen van de Pokémon in de buurt van de boulevard en het strand van Kijkduin.
Daar het voor spelers van zowel Pokémon Go als Ingress (dat andere Niantic AR spel) al moeilijk is om de uitgever te benaderen (en antwoord te krijgen), stuitte de burgervader eveneens op dat probleem.
Tot vandaag dan…. want nu heeft de gemeente Den Haag Niantic voor de rechter gedaagd.

Goed… wat is er nu allemaal gebeurd?
Al vanaf de lancering van Pokémon Go kun je de zeldzaamste Pokémon vinden bij het Deltaplein te Kijkduin. En dat gaat natuurlijk als een lopend vuurtje door het land, dus van heinde en ver trekken trainers naar de badplaats om Pokémon te vangen.
Op dit kaartje (met dank aan de Ingress Intellimap) is iedere punt (let even niet op lijntjes, die hebben te maken met dat andere Niantic spel) een Gym of Pokéstop. Dus als je even zonder items zit, is het ook heerlijk vertoeven.

kijkduin

D66-raadslid Rachid Guernaou zag die Pokémon-gekte als een uitstekende bron van inkomsten voor de middenstand. Hij zette zich ervoor in dat Kijkduin uitgeroepen werd tot Pokémon hoofdstad van Nederland. Dit gebeurde op 9 augustus 2016 met de onthulling van een heuse Pikachu-paal.

Dagelijks komen er honderden mensen naar de badplaats om zoveel mogelijk Pokémon te vangen. Volgens Ondernemersvereniging Kijkduin hebben veel ondernemers profijt van de gamers. Ze bestellen toch eerder een patatje of een colaatje.

aldus MetroXL over de onthulling.
De eerste klachten waren er al twee dagen na de onthulling van de paal. Zo berichtte AD hierover:

De jongeren pissen tegen garagedeuren, in de duinen of zelfs tegen auto’s. Ze houden met hun scooters bewoners tot diep in de nacht uit hun slaap. Sommigen tappen stroom af in de hal van de wooncomplexen of breken daarvoor een kastje open. Ook lopen ze kinderen van de sokken, omdat ze plots massaal in beweging komen als er een krachtig wezentje op hun schermpje verschijnt.

Maar het werd natuurlijk erger dan verwacht. De anders toch rustige boulevards en het strand bij Kijkduin werd overspoeld… en dan niet door zeewater.
Het Deltaplein, de winkels erom heen, de vuurtoren, overal zaten ze, die Pokémon trainers. Toch lijkt het best wel gemoedelijk.
Eind augustus bericht AD over de gekte in Kijkduin:

Het is zaterdagavond in de ‘Pokémonhoofdstad van Nederland’, zoals de gemeente Kijkduin onlangs kroonde. Het plein is praktisch vol. Op de trappen, bij de draaimolen, op de balustrade, zelfs tot in de vuurtoren: overal zitten Pokémonjagers. Hier kun je in een klap een boel zeldzame Pokémonfiguren scoren. Complete gezinnen bivakkeren op de hotspot.

De gemeente zorgt voor extra toezicht, extra toiletten, hekken rond het duingebied. Al met al een extra kostenpost van € 6000,00 per maand. De vernielingen, de bedreigingen naar bewoners, lawaaierige scooters en gefeest tot diep in de nacht (met de nodige rommel) gaan gewoon door.
Rachid Guernaou blijft echter optimistisch, zo blijkt uit zijn reactie op Den HaagFM:

Er zijn tot nu toe veertig klachten binnengekomen over de Pokémongekte op Kijkduin. “Er wonen meer dan 500.000 mensen in Den Haag, dus dat valt wel mee.”

Maar nu is het dan zo ver. Krap twee maanden na de onthulling van de Pikachu-paal gaat de gemeente Den Haag de strijd aan met de Pokémon. Op Bright.nl vond ik dit stukje tekst:

Bewoners en ondernemers klagen al maanden over de overlast die de jagers veroorzaken. De gemeente wil dat er tussen 23:00 uur en 07.00 uur geen virtuele Pokémonfiguren meer te vangen zijn op en rond het Deltaplein in Kijkduin.

De gemeente ziet zich niet als mede verantwoordelijke van de grote chaos die is ontstaan door Pokémon Go, en reageert dus op de klachten van de burgers.

De vraag is nu … gaat het de gemeente lukken om Pokémon weg te jagen in plaats van te vangen met een balletje?

–Wordt vervolgd–

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens