Toots

Hij is maar liefst 94 jaar geworden, één van de bekendste Belgen ter wereld. Gisteren overleed de mondharmonica virtuoos Toots Thielemans.

“Het grote jazzorkest in the sky is nu compleet. Zijn leven was tijdelijk, zijn muziek voor de eeuwigheid”, wijze woorden van de vice-premier van België. Want alle groten in de jazz wereld hebben wel met hem gespeeld.
Toots Thielemans, de man die een mondharmonica kon laten praten, is niet meer. Afgelopen maandag overleed hij in zijn slaap, hij was herstellend van een val.

Met Toots verdwijnt de mondharmonica uit de jazz. Er is natuurlijk een leerling, Tim Welvaars, maar die is (met respect) ook op leeftijd. Welvaars was trouwens de enige mondharmonica speler die daadwerkelijk les kreeg van de grote meester.

Toots Thielemans was over de hele wereld bekend, beroemd. Hij speelde bij en met de groten van de jazzwereld: het Benny Goodman Sextet, het George Shearing Quintet, Charlie Parker, Miles Davis en Ella Fitzgerald.
Ook Stevie Wonder heeft met hem gewerkt.
In Nederland was hij zeker een bekende artiest, we kennen hem van zijn optredens op bijvoorbeeld North Sea Jazz, maar ook van de titelsong van de TV serie Baantjer.
Hij was 91 jaar toen hij besloot zijn carrière te stoppen.

Een groot, maar vooral goede, artiest is heen gegaan. Hij rust in vrede.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens

2 gedachten over “Toots”

  1. Mooi gesproken Paul, Toots is en blijft uniek ! Hij was groots in alles. Ik mag zijn muzikale erfenis nog voortzetten, samen met anderen, en daarvoor ben ik zeer dankbaar.

    Like

Reacties zijn gesloten.