Oranjekoorst – Voetbalgeweld

Vier weken voetbal in Frankrijk, en we zijn er niet eens bij. Dus kijken we de knallers van EK 2016… en prijzen we ons gelukkig, dat we Oranje ook niet buiten het stadion hoeven te verdedigen.
Het EK was nog niet begonnen en de eerste hooligan acties waren al een feit. Nice, Marseille en Lille werden overspoeld door fanatieke supporters, die naast kijken ook graag de tegenstander even op de vuist nemen.
Met als ultiem hoogtepunt de rellen rond de wedstrijd Engeland-Rusland. Wie er is begonnen maakt niet eens uit, de fans maken van Marseille een veldslag.
UEFA slaat keihard terug. Bij de eerstvolgende rellen, veroorzaakt door de supporters van beide landen, worden de voetbalteams gediskwalificeerd.

In Rusland wordt er op zeer aparte wijze gereageerd door Igor Lededev, parlementslid en vooraanstaand voetbalbestuurder:

Igor Lededev slingerde een tweet de wereld in waarin hij het gedrag van de groep Russen prijst. „Ik zie niet in waarom het verkeerd is dat de fans vechten. In tegendeel: goed bezig jongens, ga door met jullie goede werk”

Op de Russische website LifeNews ging hij nog een stapje verder.

“Ze verdedigden de eer van hun land en stonden het niet toe dat de Britten ons moederland beledigden.”

Sport verbroedert…. vergeet het maar. Sport is pure oorlog, en dat wordt blijkbaar gedoogd ook. Het spel speelt zich niet af op het veld, het heeft niets met voetbal te maken.
Voetbal is oorlog, het is de simpelste manier om oorlog te voeren. Keihard toeslaan voor en na de wedstrijd, de supporters van de tegenpartij in elkaar timmeren. Dat is voetbal…

De Russische hooligans stonden dus volledig in hun recht. Zij verdedigden de eer van hun vaderland. Want die Britten haalden het in hun hoofd om “hun land” te beledigen. De Franse politie meldt, dat zelfs gaat om een groep hooligans, die op bijna militaire wijze te werk gaat.

Als op dit niveau geweld goedgekeurd wordt, hoop ik dat de UEFA als een echte VN terug slaat en de Russen gewoon naar huis sturen.
Vanochtend werd bekend gemaakt dat er alweer relletjes waren in Lille. En weer draaide het om Russen, die op wat Engelse supporters stuitten…

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens