Het eiland Kapukuka

Graag wil ik jullie iets vertellen over een klein eiland, ergens midden op de Grote of Stille Oceaan.

Kapukuka is ongeveer net zo groot als de gemeente Amsterdam, maar er wonen lang niet zo veel mensen.
De Kapukukanen zijn een vredig volk. Ze leven van visserij en landbouw. Ze drijven wat handel met een paar eilandjes verderop de Oceaan. Eigenlijk is het een klein, democratisch paradijs.

Op Kapukuka wordt al een paar eeuwen Viti Viti gevierd. Het heeft iets weg van ons Sinterklaasfeest. Viti is een goede dwerg, die kadootjes geeft aan de armen. Door de eeuwen heen, er is welvaart op het eiland, is de traditie wat aangepast. Viti geeft aan kinderen, er zijn namelijk weinig arme gezinnen meer.

Een paar jaar geleden ontstond er tumult op het eiland. Een groep tweede/derde generatie immigranten, behebt met dwergengroei, vonden namelijk dat Viti Viti moest worden afgeschaft, omdat dwergen als minderwaardig werden afgeschilderd. De anti Viti Viti beweging vond, dat Viti ook door een gewone Kapukukaan gespeeld kon worden.
Zelfs de president van Kapukuka werd in deze discussie meegetrokken. Men vond dat deze man een mening moest geven.
De anti Viti Viti beweging stapte naar de rechter. De rechter besliste dat Viti Viti een traditioneel feest was, en dat de dwerg Viti een traditioneel figuur was en dat hem door grotere mensen te laten spelen een inbreuk op de traditie was.

Maar het kwaad was al geschied. Vanuit de hele wereld viel men over Kapukuka, waar dwergen gediscrimineerd zouden worden.

Tot zover Kapukuka. Herkent U ook iets?
Discriminatie bestaat eigenlijk niet, totdat de gediscrimineerde groep erover begint.
En als het beestje een naam heeft, gaat het snel. Dan gaat iedereen zich ermee bemoeien. En gaan mensen, die opgegroeid zijn met de traditie, ineens een mening erover geven…. maar toen zij klein waren er nooit bij stil gestaan hebben, dat ze misschien discriminerend waren.
Het is maar uit welke hoek je kijkt…

Ten overvloede… Kapukuka bestaat niet… Ik ben faliekant tegen discriminatie en rascisme… Ik heb niets tegen dwergen… Ik hou alleen niet van schijnheiligen…

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens