Kruidige geroosterde wortelgroenten

Afgelopen weken eet ik geregeld mee op het werk. Ik begin steeds meer bewonderingen te krijgen voor onze clienten die voor 30-35 man een formidabele maaltijd neerzetten.


Dit ovengerecht benadert volgens mij zo’n stukje maaltijd, dat door alle eenvoud gewoon lekker is bij een stukje vlees.
Er wordt gesproken in het recept van wortelgroente, met wat voorbeelden. 

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg wortelgroente, zoals aardappelen, bataten, worteltjes, pastinaken, koolrapen en koolrabi
225 g sjalotjes of zilveruitjes
2 el olijfolie, extra vergine
1 tl grof zeezout
1 tl gekneusde zwarte peperkorrels
enkele takjes verse tijm
enkele takjes verse rozemarijn

Instructies
– Verwarm de oven voor op 220 °C.
– Schrap of schil de groenten, afhankelijk van de soort. Snijd grote aardappelen in tweeën of in vieren.
– Snijd grote worteltjes of pastinaken overlangs door en dan nog eens dwars door. Snijd de koolraap en de koolrabi in grote stukken (ongeveer zoals de aardappelen). Laat de sjalotjes of zilveruitjes heel.
– Doe de groenten in een steelpan en giet er kokend water over. Breng opnieuw aan de kook, temper dan het vuur en laat 5-7 minuten sudderen, of tot de groenten bijna gaar zijn, maar nog niet helemaal zacht.
– Laat de groenten uitlekken en doe ze in een braadschotel.
– Bestrijk de groenten met de olie en strooi er het zout en de peperkorrels over. Voeg de takjes kruiden toe en zet in de oven.
– Rooster de groenten 30-35 minuten of tot ze goudbruin, krokant en van binnen zacht geworden zijn. Keer ze na ongeveer een kwartier.
– Serveer heet, desgewenst gegarneerd met de takjes tijm of rozemarijn.

Voorbereidingstijd 20M
Bereidingstijd 35M

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens