Potjesmarkt

 

potjesmarkt
Foto: ANP Historisch Archief Community

Luilak of Looilak is een folkloristische viering op de zaterdag voor Pinksteren. De viering vindt vooral plaats in West-Friesland en enkele andere Hollandse plaatsen. Met Luilak worden oorspronkelijk langslapers en telaatkomers bespot en wakker gemaakt.
Op een aantal plaatsen wordt Luilak voorafgegaan door een luilak(bloemen)markt, deze vindt plaats op de vrijdagavond tot middernacht of net iets voorbij middernacht. De oudst-bekende markt is de Haarlemse markt uit de jaren 1890.

Het was de afgelopen week lekker weer. En het houdt nog even aan, gelukkig maar, want het is Luilak vandaag. In Haarlem betekent dit, dat vanaf vanmiddag tot morgenochtend de Potjesmarkt langs een gracht in het Centrum is.

Potjesmarkt, Luilakmarkt, het is een bloemen- en plantenmarkt. Alleen met Luilak is deze dan ’s nachts. En niets is fijner dan even over de Potjesmarkt lopen bij goed weer. Regen is echt funest voor de kraamhouders, want je staat wel de hele nacht te wachten op klandizie. En als klant loop je nu eenmaal niet graag in de regen over een markt.
Het is ook een paar jaar wat minder geweest, maar dat zal ook wel te maken hebben gehad met de crisis.
Naast bloemen en planten is er ook horeca aanwezig. Turkse pizza, poffertjes, oliebollen, patat … kortom, meer dan genoeg.

Als kleine jongen slenterde ik in de vroege ochtenduren over de Luilakmarkt, vaak waren de planten dan al in prijs gedaald omdat de handelaren het liefste met een lege wagen naar huis (en bed) gingen. Of dat nu ook nog zo is, weet ik niet.
Sinds de geboorte van de kinderen gaan we meestal in de vooravond even over de Luilakmarkt. Ook omdat dan het zonnetje nog schijnt, en met kinderen kan je natuurlijk niet om drie uur ’s nachts over zo’n markt slenteren.
Het maakt ook niet echt uit, het is meer zo iets als “de Potjesmarkt is er”, dus gaan we er naar toe.

Dus vanavond hoogst waarschijnlijk ook… Even lekker plantjes kijken, misschien wat kopen. Even een broodje beenham of een Turkse pizza en dan weer lekker naar huis.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens