Nieuw Oranje

In Azerbeidzjan wordt er gevoetbald. Het Nederlandse team onder 17 jaar speelt mee in de EK. Tja… zij hebben het wel gehaald.
Na alle uitglijers na het laatste WK was mijn Oranjekoorts aardig terug gevallen. En na de laatste kwalificatiewedstrijden stond Oranje op een heel laag pitje.

Vanmiddag kwam ik per ongeluk terecht in de tweede helft van de wedstrijd Italië – Nederland. Nederlands voetbal is meestal vermoeiend om naar te kijken, zeker de tweede helft.
Maar ik zag heel ander voetbal. Voetbal zoals we vroeger speelden, het “gaan met die banaan”-gevoel. Jagen, druk uitoefenen, mooie passes, snelle acties … maar vooral voetbal. Na de eerste vijftien minuten, hoewel de stand 0-0 was, zat ik in de wedstrijd. Nederland speelde totaal on-Nederlands voetbal.

Italië daarentegen, deze knullen onder 17 jaar hadden dezelfde streken als hun volwassen idolen. Totaal onnodige slidings, overtredingen die ook beloond werden met gele kaarten. Als gele kaarten de wedstrijd zouden beslissen, hadden de Italianen met zeker 6-0 gewonnen (en daar zat een rode kaart bij).

Maar het belangrijkste moment viel in de 78ste minuut. De net ingevallen Justin Kluivert vond met een voorzet de jarige Dylan Vente, die tot op dat moment nog nauwelijks in het spel betrokken was. De spits wist de bal knap weer voor het doel te krijgen, waar de kleine Nunnely de bal voor het inkoppen had. Een lange reeks van zeer verrassende aanvallen op de Italiaanse keeper werd uiteindelijk beloond.

Maar voor mij het moment om het nieuwe Oranje eens te bekijken. Bondscoach Blind zou op de tribune moeten zitten en waarschijnlijk de ene Eye-opener na de andere krijgen. Want sommige van deze spelers zouden niet misstaan in het volwassen elftal… jammer genoeg, ze zijn te jong.
Het nieuwe Oranje zou wel anders klinken. De opstelling van vandaag bestond uit Van de Meulenhof, Bakboord, De Ligt, Wijndal, Wehrmann (67. Kadioglu), Fernandes, Malen, Malacia, Chong (75. Kluivert), Che Nunnely, Vente. Tja, het is even wennen na al die jaren met namen als Robben, Huntelaar of Wijnaldum. In het nieuwe Oranje klinkt het wat exotischer….

Tja… het is aan Blind natuurlijk….

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens