Koningsdag

Koningdag02
Een Oranje Tompouce hoort bij Koningsdag

Een eenzaam wapperende vlag herinnert me eraan, dat het vandaag Koningsdag is. Nu zijn de weersvoorspellingen niet optimaal, en ik moet werken op deze feestelijke dag, dus wordt het een ochtendje Koningsdag in Zwolle kijken.

Terwijl donkere wolken zich vriendelijk boven ons huis samenvoegen, zijn wij neergestreken op de bank, voor de televisie. Koffie/thee en Oranje Tompouce, want dat hoort toch bij zo’n dag. Nog even vers gehaald bij de Appie Heijn, want gesloten supermarkten bestaan niet meer op Koningsdag.
Dus klaar voor de koning…. en hoewel voor mij maar een Oranje telt, namelijk het Nederlandse elftal, is kijken naar die andere Oranje ook wel leuk. En … Zwolle had er zeker een mooie dag van gemaakt. Regen bleef uit in de hoofdstad van Overijssel, en leek het erop dat de weergoden het Koninklijke Huis gunstig gezind waren.

Koningdag01De Telegraaf plaatste al snel een mooie groepsfoto op Instagram (@telegraafinbeeld). Het ziet er ook best knus uit, zo’n familiekiekje. Zonnetje erbij, wat stralende glimlachen en het charme offensief van de Koning kan beginnen.
Wat heerlijk om naar deze man te kijken, en oh, wat een medelijden heb ik met de beveiligers die rond het gezin duidelijk aanwezig waren. Niet alleen de Koning, maar ook zijn drie dochters schieten van links naar rechts, en weer terug. Handjes schudden, zwaaien en glimlachen naar het toegestroomde publiek. En net als je denkt, hij heeft het even gehad, duikt hij glimlachend (af en toe schaterlachend) aan de andere kant van route weer op.
Voor de beveiligers zeker een crime. Want met allerlei rampscenario’s in het achterhoofd na Parijs en Brussel zou je enige gepastheid wel verwachten.

Niets in minder waar. Zoals de Koning netjes verwoordt: “Blijven feesten en niet Koningdag04denken aan allerlei mogelijke rampen.” En zo moet het ook wezen. En Zwolle heeft ver zeker een feest van gemaakt.

Soms prijs ik de Replay van de Horizon Go. Want de uitstekende oplossing van McDonald’s om mee te vieren kon ik niet voorbij laten gaan. Draai de bekende M om en je hebt een W. Best een leuke stunt van de hamburgergigant in Zwolle.

Maar de onverwachte klapper was toch wel het slot. Op het Broerenkerkplein kreeg zanger/rapper Typhoon zelfs de koninklijke voetjes aan het springen. Een echte uitschieter was Prinses Alexia, die als een volleerde festivalbezoeker op de muziek stond mee te Koningdag03klappen en springen.
In zijn slotwoord zei de Koning terecht: “Zwolle, zonder dollen, het is een einde stad en dat zeg ik uit de bodem van mijn hart”, refererend naar een liedje van Kees van Kooten en Wim de Bie.
En die woorden konden de Zwollenaren alleen maar beamen… ik ook  🙂

 

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens