Keuzes

keuzes

Het leven bestaat vooral uit kiezen. Maken van keuzes, eigenlijk zijn onze hersenen vrijwel continu aan het berekenen, welke keuze gemaakt moet worden.

Het klinkt natuurlijk erg rationeel. Want veel keuzes worden in een emotionele bui gemaakt. En toch zijn het de hersenen, die uiteindelijk bepalen of die keuze ook gemaakt moet worden.
“Paul, je praat wartaal…”, hoor ik jullie nu denken. Misschien hebben jullie gelijk, maar kijk even mee….

De openingszin was namelijk, dat het leven bestaat uit het maken van keuzes. En dat begint al op vroege leeftijd, een kinderbrein begint al vrij vroeg keuzes te maken.
“Mijn kind was vrij vroeg met lopen” hoorde ik moeders wel eens roepen. En ik dacht dan: “Nee, het kind heeft snel gekozen tussen zich kruipend of lopend voort te bewegen.” Slim als ik ben  😉 , uitte ik die gedachte natuurlijk niet.
Maar zo gaat het dus continu…. zal ik gaan studeren of werken …. trouwen of vrijgezel blijven ….. linksaf of rechtsaf ….. ga maar zo door, er zijn honderden combinaties te verzinnen.
Sommige keuzes zijn zeer instinctief in ons brein gezet. We hoeven er niet over na te denken, het gaat namelijk automatisch. Alle lichaamsfuncties zijn bijvoorbeeld automatisch. Hoeven we niet over na te denken, gaan gewoon vanzelf.
Zo ook onze reactie bij gevaar. Eerdere ervaringen koppelen zich automatisch aan onze keuze. Bijvoorbeeld als iemand oversteekt, trap je automatisch op de rem… je gaat niet eerst zitten wikken en wegen of je zal remmen… of niet 😦

We hebben bij grote gebeurtenissen in ons leven, zeker als ze fout lopen, de onhebbelijke gewoonte een ander de schuld te geven. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb, dat “de ander” schuldig was aan de keuze die iemand had gemaakt… ik kan ze niet op één hand, laat staan twee handen tellen.
Alles wat je doet, alles wat er fout gaat… je was er zelf bij. Je maakte zelf de keuze om iets te doen of te laten. Het hele leven bestaat nu eenmaal daar uit. Zelfs de simpelste dingen… Soms zijn ze niet merkbaar, ze gebeuren vaak in een fractie van een seconde. Andere keuzes zijn wel zichtbaar… dat zijn de reële beslissingen in het leven, de zuivere realiteit dus.

En natuurlijk zijn er keuzes, die je niet zelf maakt. Een gedwongen keuze bestaat altijd, maar dan praten we over delicten. Ofwel… de dader maakt de keuze iets te doen… het slachtoffer kan niet de keuze maken. Denk hierbij aan geweldsmisdrijven…
Maar dat is dan ook een echte uitzondering op dit verhaal. Bij iedere stap die je doet, maak je bewust of onbewust een keuze… je bent zelf verantwoordelijk voor die stap.

Tekst: De Keuzes die je maakt – Van Dik Hout
Op Spotify

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens