Perfectie

imageSteeds meer mensen streven naar perfectie. De perfecte werknemer, vader, moeder… noem het maar, we willen graag perfect zijn.

De huidige maatschappij schreeuwt om perfecte mensen. Met als gevolg dat veel mensen roepen, dat zij perfect zijn. Het woordenboek vertelt ons wat perfectie is:

Perfectie
volkomenheid, volmaaktheid voortreffelijkheid

Al bij de eerste omschrijving “volkomenheid” laat het woordenboek mij in de steek. Er is geen duidelijke omschrijving van het woord te vinden. Uiteindelijk geeft Encyclo.nl enigszins een aantal woorden, die gerelateerd zijn aan “volkomenheid”:

Volkomenheid
1) Alles 2) Eenheid 3) Geheel 4) Gezamenlijkheid 5) Ideaal 6) Perfectie 7) Totaal 8) Totaliteit 9) Volheid 10) Volledigheid 11) Voltalligheid 12) Volmaaktheid

Buiten het feit, dat perfectie weer terug komt in deze lijst, geeft het wel weer, waar het allemaal om draait.
Alles draait dus om totaliteit, volledig zijn.
Streven naar perfectie is natuurlijk een groot goed, maar zoals in het lied “Leef” van Han van Eijk heel duidelijk naar voren komt in één zin, is perfectie niet haalbaar. Niemand weet precies wat perfectie is, sterker nog, wat de één perfect vindt, vindt de ander duidelijk niet.

De Mens. Het enige “zoogdier” op aarde, dat rechtop loopt, kan denken, gevoelens uit, kan communiceren en ideeën kan omzetten in daden. Hooguit de apensoorten kunnen dit benaderen, sommige zoogdieren zijn in staat om een deel van deze specialiteiten uit te voeren, maar de mens is toch wel de enige soort, die het totaalplaatje heeft. Het “perfecte” dier dus….

Maar de perfecte mens bestaat niet. Perfectie kan niemand behalen… want het wordt belemmerd door gevoel en denkvermogen. De enige perfecte mens zou dus geen mens kunnen zijn… maar een robot. Een totaal geprogrammeerd apparaat, die alles uitvoert zoals het moet, die niet belemmerd wordt in zijn taak.
Gelukkig…. we zijn nog niet zo ver….

tekst uit Leef – Han van Eijk

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens

2 gedachten over “Perfectie”

Reacties zijn gesloten.