Zijn we omgeven door gekken?

Soms lijkt het alsof de wereld beheerst wordt door gekken. Neem nu de moord op oud-minister Els Borst, na maanden stilzwijgend alle bewijslast te hebben aangehoord, deed de dader deze week ineens zijn mond open.Voor politie en Openbaar Ministerie was het een gedane zaak. De man, die afgelopen weken voor de drievoudige rechtbank moest verschijnen, was de moordenaar van Els Borst. Bart van U. was uiteindelijk de beoogde verdachte in de zaak, een dna-match beklonk verder alle vermoedens.

Maar goed, gehuld in stilzwijgen hoorde van U. alles aan. Over de 41 messteken die waren toegebracht, de gruwelijkheden erom heen. Iedere vraag werd niet beantwoord, Bart van U. beriep zich op zijn zwijgrecht en hield de lippen stijf op elkaar.
Afgelopen donderdag stonden de nieuws feeds niet stil. Bart van U. bekende de moord op Els Borst.

Hij legde de verklaring af achter gesloten deuren, in het bijzijn van zijn advocaat, rechters en de rechter-commissaris. Van U. heeft gezegd dat hij op de fiets naar het huis van Borst in Bilthoven was gekomen en haar daar heeft omgebracht.
Van U, opgegroeid in een orthodox-christelijk milieu, kreeg naar eigen zeggen een “goddelijke opdracht” om Borst te doden. Hij heeft ook gezegd dat hij voor de moord meerdere keren bij Borst aan de deur was.
bron: Nu.nl

Bij het lezen van de verklaring gaan de bellen in mijn hoofd rinkelen. Een “goddelijke opdracht”? Dus ook onze God beveelt mensen om te moorden. De reden van die boodschap gaat nog een stukje verder.  Els Borst moest namelijk boeten voor haar werk als minister van Volksgezondheid, vele jaren geleden.
“Het motief van de verdachte is schokkend en confronterend. Ze is om het leven gebracht vanwege haar maatschappelijk en politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie.”, aldus de verklaring van D66 voorman Alexander Pechtold.
We zijn dus wel degelijk omgeven door gekken. Mensen met een dusdanige stoornis, maar niet in aanmerking komen voor de juiste hulp. Dat blijkt uit een ander gedeelte van het artikel op Nu.nl:

Het OM en het kabinet boden de familie en nabestaanden van Borst eerder excuses aan, nadat uit onderzoek van de commissie-Hoekstra was gebleken dat de politie, het OM en de GGZ falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving.
Van U. kwam vóór de moord op Borst al in contact met justitie en er waren grote zorgen over zijn geestelijke gesteldheid, maar hij kreeg tegen de zin van het OM nooit psychiatrische hulp. Er werd bovendien geen dna-materiaal bij hem afgenomen.

Dit is dus een moment om keihard te gaan schreeuwen. Dit is eigenlijk in strijd met alle mogelijke wetten in onze samenleving. Het feit dat iemand, die verwart is (om welke reden dan ook), aan zijn lot overgelaten wordt, is schrijnend, is bijna te gek voor woorden. Met deze zaak wordt meer en meer bewezen, dat de hulpverlening keihard door de mand valt als het gaat om de psychische hulp.
De GGZ kan de vraag in vele gevallen niet aan, het aanbod is soms overweldigend. Degelijke plekken zijn er bijna niet, er bestaan zelfs wachtlijsten voor een crisis opname. Dus laten we de man/vrouw doorsudderen in deze rare wereld. Laten we hem/haar doorleven in zijn/haar illusie, droom, bitterheid etc, etc…

Het gevolg is wel duidelijk, Els Borst moest het met haar leven bekopen. En wetend, dat er waarschijnlijk nog meer kleine tijdbommen op deze aarde rond lopen, kruip ik straks onder de wol. Hopend dat er niet ergens een slachtoffer valt, omdat men geen hulp kon bieden….

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens