Joran wil praten

Hij is al vaker op mijn weblog voorbij gekomen, Joran van der Sloot. Opgeborgen in de beruchte Challapalca gevangenis, op ongekende hoogte in het “Siberië van Peru” had hij een interview met misdaadverslaggever John van den Heuvel.
De man, die weet wat er ooit gebeurd is met Natalee Holloway, maar zich nooit echt erover uitsprak, wil praten.

Inzet van deze openbaring is het uitzitten van zijn straf in Nederland. Enigszins begrijpelijk, de Challapalca gevangenis is nu eenmaal geen vakantieoord. Een gevangenis, waar door de ongunstige ligging, stromend water niet bestaat. Waar het dag in, dag uit zeer koud is. Een gevangenis, die volgens menselijke normen niet eens zou mogen bestaan, aldus Amnesty International.

In een openhartig gesprek met één van Nederlands beste misdaadjournalisten vertelt Joran hoe zijn leven vergaat in deze hel. Al in de eerste week werd hij gestoken, wat hem in ieder geval een plek in de geïsoleerde afdeling van de gevangenis opleverde. De directie had vernomen, dat Joran zijn leven niet zeker zou zijn tussen de gevangenen, die voor het overgrote deel bestaan uit moordenaars, verkrachters en politieke misdadigers. Mensen, die een ander koud maken zonder ook maar even met de ogen te knipperen.

Joran wil praten. Praten over de verdwijning van Natalee Holloway. Praten over wat er gebeurd is op Aruba. Maar niet voor niets, natuurlijk. In ruil ervoor wil hij vertrekken uit de helse gevangenis en zijn straf, die nog wel wat jaartjes duurt, uitzitten in Nederland. Het enige dat mij hierbij door mijn hoofd schiet is: “Nu wel??”.

In het gesprek geeft hij aan, dat hij contact heeft opgenomen met de Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken om de voorwaarden van een eventuele deal te bespreken. Immers, sinds een jaar of twee heeft Nederland een overeenkomst met de Peruaanse regering voor het overdragen van strafvonnissen. Voor Joran de mogelijkheid om Peru te kunnen ontvluchten, maar dan moet hij wel gaan praten.
En … als hij praat, bestaat de kans, dat hij naar Nederland kan.
Maar loert er dan niet een ander verdrag om de hoek. Stel, hij bekent moord op Natalee (iets wat zeker mogelijk is), wat zal er dan in de V.S. gaan gebeuren? De Amerikanen zijn jaren bezig geweest om Joran in handen te kunnen krijgen. Toegeven wat hij in 2010 met Stephany Flores had gedaan, was eigenlijk een zeer slimme stap. Goed, het kost hem zo’n 30 jaar van zijn leven, maar hij bleef uit handen van de Amerikanen.
Als hij vertelt hoe het allemaal zat met Natalee Holloway, zullen de Amerikanen dan niet in actie komen. Immers, een moord op een Amerikaans staatsburger is nogal een doorn in hun oog. En zullen ze zeker in actie komen om Joran uitgeleverd te krijgen.

In ieder geval, Joran heeft het nieuws weer gehaald. Zijn kop stond weer op de voorpagina van de Telegraaf. Maar of zijn actie slim is…. ik weet het niet….

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens