Ons menselijke brein

Wetenschappers zijn het er over eens. Ons brein heeft een grotere capaciteit dan men zou verwachten.

Nu weten we heus wel, dat ons brein te vergelijken is met een harde schijf. Duizenden electrische impulsen zorgen ervoor dat miljoenen indrukken opgeslagen worden.
Alleen blijkt uit het onderzoek, dat onze DELETE lang niet zo goed werkt. Dat maakt duidelijk, waarom wij sommige dingen jaren later nog steeds goed voor de geest kunnen halen.
Volgens de onderzoekers hebben we een vrij groot geheugencapaciteit. We praten dan ook niet over mega of giga, nee …. 1 petabyte.
Vertaald betekent 1 petabyte net genoeg om al het ongemonteerde videomateriaal van de film Avatar op te slaan, 20 miljoen archiefkasten met vier laden elk gevuld met tekst op papier of 13,3 jaar nonstop HD-video’s of 2000 jaar aan muziek-mp3’s.

Ik probeer 13,3 jaar HD-video’s om te zetten naar het aantal DVD’s/Blue-rays die ik in de kast moet hebben.
13,3 jaar = 116.508 uur, een gemiddelde film duurt 2 uur.
Dit betekent dat ik 58,254 dvd’s moet aanschaffen om aan 1 petabyte te komen, de klaarblijkelijke capaciteit van mijn brein.
Ik durf niet eens te beginnen aan 2000 jaar muziek-mp3…..

Maar is het eigenlijk bruikbaar, deze kennis?
Niet dus… want de mens slaat vele indrukken per dag op, maar wist ze ook weer. Of eigenlijk… zet onbruikbare indrukken in een aparte map om nooit meer te gebruiken. Menselijke spam dus.
En wat moeten we dan met dementie? Als iedereen zoveel opslaat, zou dementie toch uit de boze moeten zijn. Of is het net als met mijn trouwe hard disk….. crash!
Een paar mensen hebben baat bij dit onderzoek. De onderzoekers zelf, die waarschijnlijk een leuk bedrag hebben gehad voor hun inspanningen.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens