Erwtensoep met gerookte kip

Erwtensoep (of snert), hele volkstammen zijn er mee opgegroeid. Als er één winterse maaltijdsoep is, dan is het wel dikke, bijna pap-achtige erwtensoep met spek en worst.

In mijn werk heb ik te maken met verschillende culturen en geloven. Met mensen die om religieuze redenen geen varkensvlees mogen. Laten we wel zijn, juist de spek en worst maken de erwtensoep.
En juist zo’n oerhollands gerecht wil je toch kunnen delen met iedereen.

Wat schertste mijn verbazing, toen ik dit recept vond. Meteen een goede openingsartikel voor de rubriek “Culinair”. Erwtensoep met kip….

Ingrediënten voor 6 personen
3/4 pak spliterwten (a 500 g)
1800 ml kippenbouillon (van 2 tabletten)
3/4 knolselderij (geschild)
1 1/2 winterpeen (geschrapt)
1 1/2 ui (gesnipperd)
1 1/2 prei (in ringen)
1 1/2 schaal gerookte kipfilet ((ca. 1 kg), in plakjes)
3 el selderij (fijngesneden)

Bereiding
Spoel de spliterwten in een vergiet onder koud stromend water. Breng ze in een soeppan aan de kook met de bouillon. Kook met de deksel op de pan in ca. 1 uur zachtjes gaar. Snijd ondertussen de knolselderij in blokjes en de peen in plakjes.

Voeg samen met de ui en prei toe aan de soep en laat nog 30 min. op laag vuur koken. Roer af en toe.

Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel wat water toe. Schenk de soep in 4 diepe borden en verdeel de kip erover. Bestrooi met de selderij.

Bereidingstijd : 2H
Kooktijd : 30M

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens