Potvissen op Texel

Zes potvissen op een Nederlands strand in één week blijkt een unicum te zijn. Een kleine 300 ton zeezoogdier, dat is niet niks…
Op nieuwssite NU staat een achtergrondverhaal met een veelzeggende titel “Potvissen stranden omdat ze de verkeerde afslag nemen “. Zo’n titel zet me even aan het denken. Hebben we tegenwoordig wegwijzers voor zeezoogdieren? Kan je op de oceaan de verkeerde afslag nemen?
Al lezend blijkt dat eigenlijk wel zo te zijn. Voor deze grote jongens is het een foute beslissing om tijdens de trek naar de IJszeeën rechtsaf de Noordzee op te gaan.
Eenmaal op die Noordzee raken de dieren hun oriëntatie kwijt, omdat hun sonarsignalen verkeerd terug komen. Ook de drukte (lawaai) op de Noordzee kan hun sonar verstoren.
Dus ja… potvissen kunnen verkeerd afslaan. Met alle gevolgen van dien, dat bleek deze week wel weer.
Het gebeurt niet dagelijks, maar een potvis van 50 ton is nogal een gevaarte op je strandje, zeker als het er zes zijn. Verplaatsen is nagenoeg onmogelijk, overleven dus eigenlijk ook niet.
Zes prachtige zeereuzen vonden hun dood op het Texelse strand, een verlies voor de natuur.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens