En toen was het bijna 2016

Ik geloof dat het wel tijd is om even terug te kijken. Want het waren 12 heftige maanden en vanavond om 12 uur valt toch echt het doek voor 2015…

Iedere nieuwszender laat het jaar in een overzicht voorbij schieten, en hoewel ik liever in het heden blijf en naar de toekomst kijk, heb ik toch besloten om het 15de jaar van de 21ste eeuw onder de loep te nemen.

2015, het jaar van terrorisme, dat al vroeg in het jaar opende met de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Meerdere redacteuren van het satirische blad vonden de dood. Een ieder die begaan was met deze laffe misdaad, voelde zich verbonden met de slachtoffers. De kreet “Je suis Charlie” werd een wereldwijd begrip.
image

Parijs werd later in het jaar weer doelwit. In november openden radicale, aan de IS verbonden terroristen het vuur op meerdere plekken in de stad. Ruim 200 gewonden, 130 doden en Frankrijk verklaart openlijk de oorlog aan het terroristische bolwerk.
De IS (Islamitische Staat) laat het hele jaar wel van zich horen. Naast openbaar gemaakte onthoofdingen vecht de IS in het Midden Oosten stug door om het kalifaat uit te breiden.
Niet alleen Parijs was doelwit. Vele steden kregen te maken met de verborgen cellen en fanatici, die de IS een hart toe droegen. Verleden tijd, velen van hen kozen voor zelfmoord na hun terreurdaad.

2015, het jaar van de faillissementen.  Grote winkelketens kampten met financiële problemen, sommigen verdwenen uit beeld. Anderen poogden een doorstart.
De grootste van 2015 was toch wel V&D, die met zijn grote warenhuizen en La Place restaurants zeker een begrip is in Nederland.
image

En vlak voor 2016 werd bekend gemaakt, dat het faillissement doorgetrokken werd. 10.000 werknemers gaan werkloos het nieuwe jaar in.

2015 kende geen echte sportieve hoogtepunten. De Tour de France startte in Utrecht, maar dat was dan ook het enige Nederlandse aan de wielerronde.
Voetbal kijkend Nederland kon toezien, hoe de Nederlandse elf hun laatste kans op de EK verspeelden.

image
Bron: telegraph.co.uk

Corruptie in de FIFA werd wereldnieuws, zeker toen de FBI een deel van de commissieleden achter slot en grendel zette.

Het weer kende in 2015 allerlei extremen, die zelfs records verbraken.
In Maastricht wordt op 2 juli een maximumtemperatuur van 38,2°C gemeld, de op één na hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten.
De zomer werd ook geteisterd door de zwaarste zomerstorm op 25 juli. In sommige steden was de ravage groot.
December ging de boeken in als warmste wintermaand ooit.

Al met al een jaar met vele ups en downs. Hopelijk geeft 2016 weer wat meer hoop en voorspoed.
Laten we eerst dit jaar maar afsluiten en vanaf morgen zien we wel verder.

image

Voor al mijn volgers, en passerende lezers, een fijne jaarwisseling en een gezond, voorspoedig nieuw jaar toegewenst…

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens

2 gedachten over “En toen was het bijna 2016”

Reacties zijn gesloten.