6 December

image
Welke discussie? (Bron - ANP, nu.nl)

Sinterklaasavond is geweest, als het goed is , dan is de Goedheiligman weer op weg naar Spanje. Hij moet wel weg zijn,  want gisteren hebben we de kerstboom aal neer gezet (maar hierover later…)
Bovenstaande foto zag ik voorbij komen op nu.nl en bedacht me, dat de Pietendiscussie eigenlijk best wel mee viel dit jaar. Goed, er waren natuurlijk voor- en tegenstanders, en de vijf Grote Steden waren in hun “beleid” allemaal verschillend.
Ook de omroepen waren verdeeld, en keken we halsreikend uit naar de Intocht in Meppel.
Verbazing alom, Sint kwam aan met over het algemeen Zwarte Pieten. De hilarische intocht van vorig jaar met kleurpieten, schoorsteenpieten, stroopwafelpieten was gewoon teniet gedaan.

En dat, terwijl al sinds oktober half Nederland in rep en roer was over de kleur van de “medewerker van de Sint”. Hoe de VN zich erin bemoeide, hoe allerlei spontaan ontstane groeperingen zich druk maakten over Zwarte Piet (pro en contra), hoe scholen besloten  dat Piet niet zwart mocht zijn, hoe de grote winkelketens zochten naar een oplossing.
En…. iedereen keek uit naar het Sinterklaasjournaal, dat gepresenteerd wordt door Diewertje Blok, die zich met vele BNers afzette tegen discriminatie in een reclameblokje. Zou dit enige invloed hebben gehad?
Blijkbaar niet…. het Sinterklaasjournaal volgde de algemene landelijke opinie en gaf het Nederlandse volk Zwarte Piet terug.

De foto toont waar het allemaal om gaat. Namelijk kinderen, al dan niet geschminkt, die weer en wind willen trotseren om een glimp van Sinterklaas op te vangen. Die staan te wachten op het moment, dat Sinterklaas zegt, dat de schoenen weer gezet mogen worden.
Want het is een kinderfeest, een traditie die verder gaat dan mensen kunnen heugen.
Ik weet nog goed, hoe het in mijn jeugd werd omschreven. Je hebt Vaderdag, Moederdag en 5 December. Een dag voor alle vaders,  één voor alle moeders en één voor de kinderen…. tja, dacht iedereen maar zo simpel. Dan was zo’n oubollige discussie tussen ouders, die zich druk maken over “grote mensenzaken” als de kleur van Zwarte Piet, nooit nodig geweest…..

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens