Sint Maarten

Op NU.nl staat te lezen, dat het vieren van Sint Maarten populairder wordt. Reden die wordt gegeven, is dat mensen meer naar rituelen en tradities neigen dan de laatste tien jaar het geval was.
Maar geef toch toe, langs de deuren gaan en voor snoep zingen heeft weinig met een ritueel te maken…..


Wie nu niet begrijpt, waar ik heen wil, moet eerst masr even op Wikipedia over het Sint Maarten feest en de tradities in Nederland en Vlaanderen lezen.

image
(C) Fiep Westendorp

Sint Maarten is een echt stukje jeugdsentiment. Vooral op de lagere school leefde je er naar toe. Lampion maken, liedjes leren, het hoorde allemaal bij de voorpret.
Maar de echte pret was er pas ’s avonds, als je naar buiten mocht met je lampion en een plastic zak voor al het snoep dat je op ging halen.
Niets was spannender, in het donker de straat op en aanbellen bij de buren, in de breedste zin van het woord.
Zingen en daarna een snoepje uitkiezen…. goed, er waren ook “gezonde” mensen die fruit uitdeelden, maar het overgrote deel gaf snoep.
Eenmaal thuis werden onze zakken, we waren met zijn drieën, in een grote bak geleegd en werd het door mijn moeder verdeeld. Wat ze niet vertrouwde ging ook in een zak…… de vuilniszak ☺

Het gekke aan dit feest, dat je ineens te oud was. Ineens was het niet stoer om over straat te gaan en aan deuren te bedelen om snoep.
Om vervolgens jaren later, in het kielzog van je eigen kinderen de traditie weer voort te zetten, als zij, met lampion en plastic zak op 11 november langs de deuren gingen.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens

One thought on “Sint Maarten”

  1. Hier (Noord-Limburg) alleen een lampion-optocht en vreugdevuren. Alleen niet op 11 november want dan wordt ook de start van het carnavalsseizoen gegeven en dat is natuurlijk (not in mijn ogen) veel belangrijker dan een kinderfeest.

    Like

Reacties zijn gesloten.