23-10-2013 – Zwart of niet?

In 1850 voegde de onderwijzer Jan Schenkman drie nieuwe onderdelen aan de Sinterklaastraditie toe: de stoomboot, de intocht en Zwarte Piet. Of eigenlijk een knecht, die voor de Sint klusjes moest opknappen. Tot die tijd was Sinterklaas altijd solo aan het werk geweest.
Anno 2013 (meer dan 150 jaar later) onderzoekt een VN-werkgroep het racistische karakter achter deze volksfiguur.

In de tijd van Schenkman was het vrij normaal dat een vooraanstaand persoon een knecht in dienst had. Waarschijnlijk heeft hij in die gedachte een negroïde man toegevoegd aan de Sint, toen hij zijn boekje Sinterklaas en zijn knecht schreef.
De knecht van toen is, zeker dankzij de media, in de 20e eeuw met de tijd mee gegaan. De “domme knecht” is uitgegroeid naar een volwaardige partner van de Sint. De lolbroek, maar vooral de steun voor de al op leeftijd zijnde Goedheiligman, is bij jong en oud een geliefd persoon geworden.

Nu bekijkt een werkgroep of een traditie wel door de bocht kan. Men vergeet één ding, namelijk dat het Sinterklaasfeest een kinderfeestje behoort te zijn. En geloof mij, een kind die staat te wachten op Sint en Piet, denkt aan de kado’s die het gaat krijgen, en echt niet aan racisme of discriminatie.
Maar probeer dat maar eens uit te leggen aan een VN-functionaris, die het Feest van Sinterklaas nooit heeft meegemaakt.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens

One thought on “23-10-2013 – Zwart of niet?”

Reacties zijn gesloten.