30-09-2013 – Maandag

Maandag is voor velen onder jullie de meest irritante dag van de week. Logisch, hij komt na het weekend en voor veel mensen is het de eerste werkdag na twee (soms drie) dagen rust. Het is gewoon een opstartdag, en dat kan knap vervelend zijn.

Begrijpelijk is wel, dat de maandag vernoemd is naar de maan. De Romeinen gaven deze dag de naam “dies Lunaes”, dag van de maan. In het volksgeloof staat de dag bekend als een kwade dag.
In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Wie van de oorspronkelijke stand van zaken uitgaat, zal de zondag de eerste dag vinden, en daarmee de maandag de tweede. (bron: Wikipedia)

Voor de hedendaagse mens is maandag gewoon de eerste dag na het weekend. Wereldwijd is dit ook zo vastgesteld, kalenders beginnen de week normaliter met de maandag.  Voor mensen die onregelmatig werken, zoals ik, maakt dat weinig uit, maar de “regelmatige” mens wil het zo.

Toch heeft de maandag een nogal vreemde bijsmaak. In de geschiedenis zijn sommige zaken uitgerekend op maandag voorgevallen. In één adem gebeurde er bijvoorbeeld dit: Grootste val Dow Jones 1987, verwerping aanpassing verdrag van Rome 1991, daling AEX koers met bijna 9% september 2008 en daling AEX koers met meer dan 9% oktober 2008, allemaal Zwarte Maandag genoemd.
In de muziek kennen we allemaal “Manic Monday” van The Bangles, wat trouwens onder pseudoniem geschreven werd door Prince.

Maandag, gewoon zo maar een dag in de week, en toch een dag die veel mensen niet zo appreciëren. Ach, denk dan maar aan Paasmaandag of Pinkstermaandag, wanneer we gewoon vrij mogen zijn…. op maandag.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens