31-01-2012 – Winternoodopvang

De grote steden kondigden gisteren de winternoodopvang af, ook hier in Haarlem is het al enige dagen gaande. Nu, met de temperaturen snel dalend en een gevoelstemperatuur van -12° C (op dit moment dat ik dit schrijf), is het zo ver, dat Fase 2 afgekondigd is.
Fase 2 wil eigenlijk zeggen, dat het te koud is om, als je dat überhaupt zou willen, buiten te willen overnachten in tent of onder een deken. Politie en reguliere hulpdiensten krijgen dan eigenlijk de taak mee om uit te kijken naar zogenaamde buitenslapers. Bij Fase 2 hebben ze zelfs toestemming om ze naar de opvang te brengen.

Het stomme is, dat zelfs als je niet aan het werk bent, je hiermee bezig bent. Op Twitter volgen enkele van mijn collega’s en ik de twitterende wijkagenten van Haarlem. Indirect hebben we veel met deze mannen en vrouwen te maken als het om ons werk in de opvang gaat, het wordt directer als één van hen iets wil weten over een mogelijke buitenslaper.
En dan maak je meteen kennis met de meerwaarde van Twitter en WhatsApp. Onderling contact heen en weer, beetje whats-appen en iedereen weer op de hoogte.
Maar tegelijkertijd  gaat mijn brein aan het werk. Eigenlijk zou het een prima oplossing zijn om via Twitter een soort opvang-account aan te maken voor dit soort extreme dagen. Een account dat gemonitord wordt, en waar niet individueel, maar als organisatie/team geantwoord wordt door degene die hiervoor bevoegd zijn. Nadeel: eigenlijk neem je dan je werk ook mee naar huis … en dat probeer ik juist te voorkomen.
Misschien iets voor later…….

Maar goed, vanmorgen zag ik de lijsten. De opvang stroomt vol met mensen, die normaal deze proberen te mijden. Of geen recht hebben op hulp in de maatschappelijke opvang in Haarlem. Volle bak, zelfs met gemaakte ruimte door enkele slapers naar een andere lokatie te verplaatsen. Maar goed dat deze mogelijkheid bestaat, hoewel er nog steeds mensen buiten slapen … zelfs met deze kou.
Op Twitter ben ik standby voor eventuele vragen voor de Winternoodopvang, verder ga ik nu twee dagen vrij houden voor vrouw en kinderen. En genieten van deze heerlijke vrieskou.

Advertenties

Auteur: Paul

Reken mezelf tot de 50+, getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam in Maatxchappelijke Opvang, fervent blogger, fotografie, Social Media. Kritisch, soms wat cynisch maar vooral ... mens